Tuesday, September 17, 2013

Sammanbrott o sjukskrivning

Jag ogillar att skriva om tråkiga saker. Och framförallt en sån här sak. För det är inte jag, det är inte såhär jag känner mig eller ser på mig själv. 
Men det kan drabba alla. Och nu drabbade det mig. Ett sammanbrott. 
När jag pratar om det och tänker bakåt så ser jag alla tecken som har funnits där som jag ignorerade. Trötthet som växte, motivation som minskade, slarv, svårt att minnas saker (jag glömde bort typ allt!) svårt att fokusera på saker, svårt att lyssna på människor, svårt att fokusera med blicken, blev lätt överansträngd osv. Många bäckar små som man säger.. Det var många saker som jag bara accepterade. 
När man pratar om livet och hur det tar slut så säger man ofta att men ser ett ljus i slutet av en tunnel. Jag tänker mig att tunneln är livet. Den är lång, går ner och upp, svänger åt olika håll. Vissa passager är lättare att ta sig igenom och går snabbt och andra är lite svårare och kan ta tid. ibland delar den sig och man måste göra ett vägval. 
Du kan få möten och korsa andras tunnlar. 
Tunneln är oftast ljus och stor men ibland kan det blir riktigt mörkt och trångt. Det finns alltid en väg framåt, du kan titta bak, men du kan inte vända om. 
Ingen vet vad som väntar i slutet av tunneln och just därför tycker jag att det är viktigare att ta tillvara på tiden man har när man är där! Uppskatta alla vägval man gör!

Min tunnel har under det senaste året varierat ganska rejält. Det har varit många backar att klättra upp för och flera trånga passager. Det har varit riktigt mörkt stundvis men allt det här leder ju till att jag blir starkare, flexiblare och mindre mörkrädd. 
I början av sommaren kändes det som att mörkret började försvinna och bli lite ljusare. Det gick i samma takt som vädret :) 
En väldigt trång passage började vidga sig och jag kunde sluta krypa och helt plötsligt resa mig upp. Min tunnel började kännas normal igen. 
Men helt plötsligt vände det. 
Det tog ett samtal för att knäcka mig helt. I min tunnel blev det bäcksvart och passagen försvann helt. Jag såg inte vart jag skulle ta vägen och gick rakt in i väggen. 

Såhär såg det faktiskt ut i mitt huvud när jag fick mitt sammanbrott. 
I min kropp var det lite annorlunda. Det började komma bortdomningar och pirrningar i ben och armar. Jag fick ingen luft och hade riktigt svårt att andas. 
Det kändes som att kroppen krampade men det gjorde inte ont. Den ville inte tycka som mig och jag kunde inte slappna av eller röra mig!
Jag började skriva ett sms till en vän för att fråga hur ett sammanbrott kändes och helt plötsligt började det blixtra framför ögonen. Vad var det som hände? Vad får kroppen att känna sig såhär? Det här kan inte hända mig! Inte nu! Jag mår ju bra!!
Finmotoriken försvann och jag var fast, liggandes mot köksbordet, med magont, domningar, pirrningar, andnöd och gråt i en o en halv timme. 
Helt plötsligt kunde jag vända på huvudet och blicken fastnade på trädet utanför fönstret. Det blåste mycket och löven rörde sig snabbt. Lika snabbt som pirrningarna i kroppen. Jag följde lövens rörelser och när vinden avtog, avtog även pirrningarna och domningarna. Andningen blev jämnare och lugnare, och stannade så. Jag var helt matt och lamslagen. 
Jag vet inte hur jag ska beskriva känslan i kroppen, men det är bland det värsta jag har upplevt! Jag vill INTE vara med om det igen! 
Mentalt var det som att min tunnel försvann. Jag hade ingenstans att ta vägen och kände mig helt bortkommen. 

Jag vet nog vad som utlöste det och varför. Men jag har ändå svårt att förstå vad som har hänt. Det känns overkligt och som något som inte kan hända mig. Jag känner mig nästan som vanligt nu, men första veckan efter sammanbrottet bröt jag ihop så fort jag skulle prata om det med en ny person. 

När jag blev sjukskriven visste jag inte vad jag skulle göra med all tid. Jag ville inte sitta hemma och bara fega ihop! 
Jag behövde återhämta mig. Men jag visste inte riktigt från vad, eller snarare, jag ville inte erkänna det för mig själv. 
Jag hade konstant huvudvärk i en vecka! Andra veckan har snart gått och jag har bara haft huvudvärk halva tiden. :) 
En klar förbättring! 

Jag har fått en varningsklocka. En rejäl varningsklocka! Men med tanke på hur illa det kan vara att få ett riktigt sammanbrott är jag riktigt tacksam för att jag fick en "mild" version. 
Jag tar åt mig av vad som har hänt. Jag lyssnar på alla som har ringt, smsar och kommit förbi. Jag är otroligt tacksam och glad över stödet jag fått och får av de som är runt mig! Jag vet inte vad jag hade gjort utan alla lugnande, uppmuntrande, lättsamma och positiva röster! Ni betyder allt för mig!

Såå.. Nu kan man ju fråga sig varför jag delar med mig av en sån här grej. 
Jag söker inte uppmärksamhet. Jag behöver inga kommentarer eller snälla ord. Helst av allt skulle allting gärna få vara som det alltid har varit utan att någon nämner det här. Men samtidigt kan jag inte låtsas som om det aldrig hänt. Det är lika bra att vara öppen om det! Ju mer jag pratar om det, desto lättare känns det. Och desto mer accepterar jag vad som har hänt och vad jag måste göra för att bli bättre, för att bli bra! 
 Det är okej. Jag skäms inte. Jag kan vara svag. Jag kan hamna på botten. Jag går inte under, världen går inte under - även om det känns riktigt tungt! 
Jag lär mig av det här. Kanske någon annan lär sig av det här eller får förståelse.

Nu ska jag gå vidare och komma igenom den här otroligt bökiga passagen i mitt liv. 

Förhoppningsvis klarar jag mig undan med lite skrapsår, skrubbsår och blåmärken som en liten påminnelsen om vilket vägval jag inte ska ta igen. 

Saturday, September 14, 2013

Ändrade prioriteringar

Sakta men säkert har jag märkt att mina prioriteringar både för tränings- och livsmål har ändrats. 
Jag har alltid lagt ner mycket tid och energi på min träning. Men maten har verkligen inte alltid varit så högt på priolistan. 
I och med hårdare träning blev det viktigare att allt med kroppen stämde och helt plötsligt insåg jag att gluten var något som inte funkade för mig. Mjölk blev också ett problemområde. 
Jag slutade helt med båda och tvingades in i ett nytt tänk vad gäller mat. 
Men jag ser de inte som något negativt! När jag slutade äta gluten och mjölkprodukter blev jag piggare och mådde och presterade bättre! Jag kände mig lättare!
Det var en riktigt rolig effekt och jag blev genast intresserad av att lära mig mer om mat och testa nya grejer!

Successivt har intresset och medvetenheten om vad jag stoppar i mig ökat och nu har jag helt plötsligt insett att i stort sett allt jag äter är ekologiskt och mängden kött har minskat drastiskt! 
Jag tycke inte längre att en måltid som tar 40min att tillaga är jobbigt och jag ställer mig hellre i köket och lagar mat än att sitta i soffan och titta på tv. 
Jag har börjat läsa mycket mer böcker också och tv är helt plötsligt sista valet även vid vila!
Jag har sagt upp mitt tv abonnemang och om/när jag känner för att ta det lugnare och kolla på något så har jag ju en dator :)

Min träning har också blivit annorlunda. I början fokuserade jag mycket på råstyrka! 
Eftersom jag var väldigt svag och hela tiden hade levt på teknik var ett mål att bli starkare och få mer "go" i mig. Jag hamnade i en period där jag bara fokuserade på klättring också. :) 
Grymt kul! Men kroppen orkade inte riktigt med och en tråkig belastningsskada senare står jag här. 
Fokus är på teknik och känsla igen. 
Jag kommer inte ge upp styrketräningen, tvärtom, jag ser fram emot att kunna börja ta i ordentligt igen! 
Men den här gången ska jag göra det rätt. 
Jag varierar träningen mycket mer också och har äntligen fått testa på massa nya aktiviteter! 
Helt plötsligt räcker inte tiden till allt jag vill göra, cykla, springa, simma, paddla, surfa, dansa..! :) 

Jag trivs mycket bättre med min livsstil nu och mår så otroligt mycket bättre! 
Jag lär mig fortfarande och hoppas att jag fortsätter lära mig hela livet om träning och kost. 
Sen ska jag bara få lite balans med arbetet så blir allt tipp topp!! :)

Tuesday, September 10, 2013

Hård träning

Nu har jag sedan tre veckor fokuserat 110% på rehaben och redan börjar det visa resultat och kännas riktigt bra! :)
Visst, jag körde mycket i våras också, men då klättrade jag även mycket, bl.a. världscup i Kina och Millau samt SM. Saker som backade rehaben ganska mycket..
Lite av de rehabövningar jag gör nu och mitt snygga hemmabygge för o komma i rätt höjd med armarna :P
Den här övningen har jg haft mycket svårt för och problem med innan. Idag fick jag äntligen lite klarhet i vad jag förväntas göra med mina muskler och hur det ska kännas! Skönt! Ett till aha-moment hos sjukgymnasten! :) 

Nu har jag nästan inte klättrat nånting alls och när jag har gjort det så har det varit lätta och korta pass för att inte köra på trötta muskler. 
Jag har helt enkelt fått mycket tid att fokusera mer på tekniken och andra träningstyper :P
Rosa rosa rosa - dags o springa i skogen! Och så låna cykel och nya cykelskor! :) 

Igår hade vi träning med killarna bakom "Gimmekraft" på K2. Det var riktigt kul och inspirerande att köra med dom. 

Första gången på länge som jag verkligen har velat köra styrketräning och maxa!! 
Jättekul, och jobbigt! 
Motivationen till hård träning börjar komma tillbaka och det betyder att jag kommer få det svårare och svårare att hålla mig till ordentlig rehab och "softare" styrka. Men det ska jag klara!
Nu har jag fått som läxa att gå på hårdare i rehaben och testa lite vikter på några övningar igen! Wohoo!
Tack Kristina och tack Bosön! 

Monday, September 9, 2013

Tiden går fort när man har kul

Fy sjuttsingen va snabbt tiden flyger förbi ibland!
Det är redan snart två veckor sen vi var i GBG på SM och om 3 dagar är det bara 1 månad kvar tills vi åker till Rocklands i Sydafrika!! GALET! =)

Jag har nött på med min rehab och det börjar kännas riktigt bra! Skuldran och ryggmusklerna börjar bli starkare och jag kan ta i lite mer varje träningspass. sköööönt!

SM var en liten milstolpe för mig och min rehab. Det vart en mental utmaning mer än fysiskt och jag hade riktigt kul under tävlingen. =)
Anna på andra kvalproblemet!
Mitt största fokus låg ju inte på någon placering eftersom jag inte tränat särskilt hårt, utan istället var målet att klättra så ordentligt som möjligt, inte slarva och göra något dumt med axlar och skuldror och ha kul!

De hade byggt riktigt roliga problem och i min värld spelade det absolut ingen roll om jag kom upp eller inte för det var så kul att klättra problemen!
Kvalet gick mycket bättre än jag hade hoppats på och jag gick in som 2a i finalen.
Carro på hennes första boulder SM! :D
Stark Emma på första kvalproblemet!
Fred som fuskar sig förbi halva problemet =P
Det hade jag inte trott med den här axeln :P att gå vidare till finalen hoppades jag på, men inte på en bra placering in i den.
Hur som, kvalet slet mycket på axeln och ännu mer på benen! Kändes som jag hade sprungit ett maraton och benen höll på att ge vika på söndags morgonen. Men, inget att klaga på, bara se fram emot fler roliga problem i finalen och se till att klättra ordentligt.
Första och andra problemet satte jag på mina sista försök - när tiden gått ut. Jag kom tillbaks till isoleringen med världens största leende och var så sjukt nöjd!
Tredje problemet var det enda problemet jag trodde jag skulle göra ganska lätt när vi hade skådning (det var ju en dyno), men det var problemet det gick SÄMST på! haha
Dyno var inget som min kropp ville känna sig bekant med. Roligt hur det går ibland.
Sista problemet var riktigt roligt men hade ett lite för tungt axelmove i slutet.
Jag gjorde mitt bästa men fingrarna ville inte hänga kvar i slutjuggen. Synd, men jag var riktigt nöjd över att ha lyckats med två dagars maxklättring på rad!!
Det har jag inte utsatt mig för sen jag fick överbelastningen och det känns riktigt skönt att klara av det. Och även att komma till sjukgymnasten och få bekräftat att allt ser bra ut! *phiuuu*

Jag lyckades inte behålla min 2a plats som jag hade in i finalen, slutade på en 4e placering som jag är riktigt nöjd med!
Det var en riktigt rolig helg i Göteborg och kul att besöka Outdoormässan också och få testa på lite andra aktiviteter =P

Har under senaste veckan kört på med rehaben, mer motiverad än innan, och även lyckats komma ut lite mer för bouldering i Stockholm. Lyckades ta årets första dopp också! Som tur var inte i mälaren..

Sommaren verkar komma så otroligt snabbt i år så nu gäller det att passa på med utomhusklättringen innan det blir för varmt! =P








Variation

Förra fredagen joinade jag coach Karro och Alex och körde marklyft. :)
Kändes bra att ha coach Karro där som hållt på med det här ett tag (eftersom varken jag eller Alex hade särskilt bra koll..) 
Alex var som väntat riktigt stark och köttade på med mer o mer vikter! :)
Jag tog det lite lite lugnare med vikterna..
Kom upp till 75/80 kg (kommer inte ihåg hur mkt de va) och sen vågade jag inte mer. :P
Vi avslutade med handstående och stretch.


På kvällen blev det ett kvällsdopp vid Gröndal. Vi testade klassikerna att ställa sig upp på de röda bojjarna där men lyckades inte den här gången heller..
I lördags fick jag följa med Jakob o Mårten o testa deras kajaker! :) 
Paddling är riktigt kul! Hade nästan glömt bort det. :P  

De har tävlingskajaker som är mycket svårare att hålla balansen i än hyrkajaker men de var riktigt kul och jag plumsade bara i en gång! :) 
Det blev paddling i söndags också och just nu är jag lite avundsjuk på Jakob o Mårten som har egna kajaker o bor så nära vattnet!! Jag vill också!! :D 

Helgen avslutades med grillning i huvudsta. Fick äntligen träffa Katta igen! :) snart får vi umgås en hel vecka i Portugal också!! Yay!! :D
I måndags var det dags för familjens årliga 5-kamp på Grönan! Alltid kul när vi lyckas samlas allihopa en kväll (det händer inte så ofta)!! :D 

Tisdag morgon ville jag röra på mig så bestämde mig för att ta en löprunda och sedan passa på att simma lite. blandade en jättesmaskig frukostsmoothie (jordgubbar, kokos och jordnötsmör) som  jag kunde ta med mig och dricka som belöning! 
Tisdag eftermiddag och onsdag blev det inomhusklättring på K2 med massa nybyggda problem! 
Har jag sagt att Klättercentret har dom bästa ledbyggarna? Det har vi iaf!! :D
Alltid kul att klättra deras problem!

Saturday, September 7, 2013

Veggie lasagne

Veggielasagne med bechamelsås av kokos blev en hit hos mig! :) 
Innan lasagnen drog in i ugnen :)

 Innehållet blev 
1 burk krossade tomater
2 rivna morötter
1/2gul lök
1 paprika
1/2 zucchini
1 chilipepparfrukt
3 fulla händer spenat
några champinjoner
lite färsk basilika och persilja. 

För att göra veggiesåsen:
Fräs löken i olja. Tillsätt rivna morötter och finhackad chili och paprika. Stek lätt och tillsätt sedan krossade tomater. 
Krydda med salt, peppar samt färska kryddor (basilika, persilja eller testa något annat gott :))
När det har puttrat ett tag kan du slänga i hackad spenat och blanda om. 

Bechamelsås: 
50g mjölkfritt smör
1dl majsstärkelse
1burk kokos
(Ca 100ml matgrädde(oatley, havre))

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt majsstärkelsen och därefter kokosmjölken och eventuellt matgrädden. 
Salta och peppra efter smak (Jag har vitpeppar här.  

Lägg lasagneplattor (glutenfria i mitt fall), risplattor, hemmagjorda "äggplattor" eller liknande i botten av en ugnsform. 
Häll på ett tjockt lager bechamelsås, sedan veggiesås och hackade champinjoner. 

På det lägger du ett lager zucchini och sedan börjar du om med lasagneplattor.
På topplagret har du ett lager bechamelsås och ost/krossade nachochips/sesamfrön. :)



Thursday, September 5, 2013

Invigning

Igår fick jag äntligen inviga pull up stången hemma!! 

Tyvärr inte med chins, men med rehab, vilket jag måste påminna mig om, faktiskt var en stor anledning till varför den sattes upp. :)
Det är riktigt skönt att kunna göra nästan alla övningarna ordentligt hemma! 
Nu saknas bara en hög bänk. :P

Multisport

För ungefär en vecka sen pratade Kajsa och jag om olika typer av lopp och tävlingar. Vi var båda sugna på att testa lite olika saker så jag bestämde mig för att kolla upp vad som fanns. Hittade en multisporttävling, STAR, Stockholm adventure race, och såg att dom hade en Prova På kväll 4 september. 
Hörde av mig till Kajsa direkt och kollade om hon var sugen. En dag senare hade vi bestämt oss för att testa! :) 

Jag har sett fram emot det här en vecka nu och det var riktigt nära att jag inte åkte då jag vart lite seg senaste dagarna. Men bestämde mig för att iaf åka ut till Hellas och ta det därifrån. 

Vi började vid vattnet där de gick igenom kartläsning och de olika momenten. 
Sen drog det igång!
Det var riktigt najs och man fick testa på de olika momenten i ett multisportlopp - paddling, cykling o löpning, samtliga med orientering för att hitta stationer. 
Det var jättekul!! Att springa runt i skogen är nog en av de roligaste sakerna man kan göra! (Bortsett från klättring då) :)

Jag är riktigt sugen på att testa ett riktigt lopp... Men vi får se vad som händer. :)

Skjutsade hem Kajsa efter loppet och var riktigt trött när jag kom hem, så blev en latismiddag. :) 
Rödbetor, spenat, morot, avokade o ägg. 


 

Tuesday, September 3, 2013

Chiligryta

Förra veckan testade jag för första gången att göra en chili - helt själv! :)
Det blev helt oväntat supergott och jag måste dela med mig av och spara receptet, för det kommer garanterat användas igen!

Jag hade i lite mer av allt än i originalreceptet, här kommer min version :)

ca 4 port
1 gul lök (finhackad)
3 vitlöksklyftor (rivna)
2 morötter
1 röd chilipepparfrukt
1 zucchini
1-2 paprikor
ca 350-400g blandade bönor (kidney, vita...)
1 liten burk majs
2 burkar krossade tomater (gärna Saltå Kvarns ekologiska)
2,5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
Rapsolja att steka i

1 msk spiskummin
1 tsk chilipulver
1 tsk paprika pulver
1 tsk oregano
1 msk honung
Nymalen svartpeppar och salt efter smak

Bryn löken mjuk tillsammans med vitlöken. Tillsätt resterande grönsaker skurna i varierande storlek (efter stektid, ex små morötter och större zucchini), stek dem hastigt.
Krydda, häll på tomater, vatten, buljong, låt puttra 5-10 min. Häll i avsköljda bönor och majs, låt puttra tills de är genomvarma.

Jag gillar när det är tuggmotstånd i grönsakerna, gör du det också ska du undvika att koka för länge ;)

Servera med nachochips, ris, quinoa eller liknande.

Framsteg

Äntligen!
Förra veckan hos sjukgymnasten fick jag en riktig "aha" upplevelse och började verkligen förstå och kunna utföra rörelserna ordentligt med skuldran. 

Tillbaks på plats igår och fick bekräftat att jag gjort riktigt bra framsteg den senaste veckan! 
Jag blir sååååå glad!! :D
Äntligen känns det som att det går framåt på riktigt! 

Eftersom jag har börjat använda skuldran på rätt sätt har jag också fått nya övningar att göra (utöver mina 200bakåtdrag) :P 

Ska bli riktigt kul att börja rehaba imorn/torsdag. :) 

Har två andra helt nya motivatorer hemma också! 

Jakob satte upp en chinstång och greppbräda! :) 
Jag har aldrig vart så mkt för träning hemma, men blir det mer o mer o jag kan knappt låta bli att hoppa upp och börja dra o hänga i dom här leksakerna! Snaaaart snaaaart när skuldran är riktigt bra kan jag börja leka! :D

Jag har nog aldrig hållt tummarna så hårt som jag gör nu i hopp om att skuldran ska bli stark snabbt!

Sunday, September 1, 2013

Sommarsalsa

Igår gjorde vi Tacos på (för mig) helt nytt sätt! 
Det blev hemmagjord supergod salsa i stor mängd, majstortillas och lammfärs med egen kryddning (inte de där färdiga Santa Maria tacopåsarna). Kändes riktigt lyxigt att sätta sig ner och äta den middagen och jag ser fram emot lunchen idag! :D 

När vi gjorde majstortillasen följde vi ett onlinerecept som var riktigt bökigt! Vi brände några plastpåsar, fingrar och förstörde nästan en tallrik. Tills vi bestämde oss för att ändra receptet och göra dom på ett helt annat sätt! :) 
Mycket smidigare och lika gott! Receptet finns nedan. 

Recept salsa:
(vi gjorde dubbla receptet för att kunna spara salsa till senare i veckan)
3 tomater
1/2 röd/orange paprika
10 soltorkade tomater
1/2 pressad vitlök
1dl olivolja
Färska kryddor, oregano och basilika
Citron efter smak
Salt och peppar efter smak
(Ca 1/2dl tomatpuré)

Om du har en mixer/matberedare:
Mixa alla ingredienserna utom citron och kryddor som du smakar av med efteråt :) 

Om du har en stavmixer:
Hacka upp alla grönsakerna till små bitar och häll upp i en skål. Tillsätt de andra ingredienserna och mixa med stavmixern.

Det får gärna vara lite "chunky" och inte helt slätt!
Smaka av med citron, salt och peppar. 

Recept till Tortillasbröden:

Blanda 5dl majsmjöl, 1/2tsk salt och 4-5dl vatten. 
Knåda/rör om så det blir till en smet (ungefär som våffelsmet). 
Häll ut i stekpannan och se till att få dom så tunna som möjligt. 
Stek på hög/medelhög värme ca 50sek/sida. 

Lammfärsen kryddade vi och smakade av, så inga mått finns där. 
Kryddor vi använde var:
Spiskummin
Cayennepeppar
Chili
Salt
Peppar
Timjan (färsk)
Oregano (färsk)
Koriander (färsk och krydda)
Paprika


Om du testar något av recepten så hoppas jag det smakar! :)
Vi blev jättenöjda!