Monday, July 30, 2012

Morgonpass!

Efter en längre tids uppehåll från bloggandet är det dags igen.
Jag har inte suttit framför datorn hemma för så fort jag gör det börjar jag arbeta... =/
Dålig vana som jag försöker bli av med! =)

Imorse gick jag upp utan att äta frukost, det var morgonpass på schemat och jag tycker det känns mycket bättre om man inte äter innan!
Cyklade till K2 och värmde upp på crossfit maskinen innan jag började bålpasset som Joakim Dettner från STAC har gett mig. =)
Skönt att träna i en tom hall! :)
Jag ser verkligen fram emot att komma tillbaka till Joakim och visa hur bra det går (såklart vill jag ju ha ett nytt schema med det) hihi

Nedan är nästan alla bålövningarna:

1A
Rulla ut till en sida av bollen, lyfta inre benet i 3 sekunder, utan att tappa hållningen, rulla över till andra sidan och göra samma sak där - 4-6 ggr/sida

1B
Den här övningen görs direkt efter första och egentligen ska den göras med vikter men eftersom vi inte har maskiner blir det gummiband - funkar minst lika bra eftersom man kan välja motstånd! :)
6-8ggr/sida ska den göras och det viktiga är vilka muskler jag använder när jag gör det.
Sen blir det 2-3 (oftast 2) min vila och upprepa dessa övningar 2-3 (oftast 3) gånger.

2A
Efter de första två övningar är det vidare till dessa axeldödare! =P
Jag ska komma ihåg att hålla en lätt svank och vara lagom nedsjunken mellan bollarna (de får gärna vara olika stora men kan även vara samma storlek), rulla ut en arm i taget så långt jag kan och ca 6-8 ggr/arm. Det ska ta ca 2 sek att dra armen in och ut - det ska gå hyffsat snabbt alltså.

2B
Direkt efter ovanstående övning ska jag vända mig om och göra samma sak fast vänd åt andra hållet. Den här tyckte jag var mycket jobbigare i början för jag orkade knappt hålla ryggen uppe utan sjönk ner mellan bollarna... haha! :)
Men nu börjar jag få koll på magen och trycker inte upp den för mycket, samtidigt som jag orkar hålla mig uppe ganska bra mellan bollarna. =P Båda övningarna görs 6-8ggr/arm och med 2-3 min vila mellan seten (2-3 set).
3
Efter att ha kört dessa ska jag ta slut på magen helt genom att ligga på ryggen raklång och lyfta benen. Låter inte så farligt, men när man vet hur övningen går till på riktigt, vilka muskler som får och inte får spännas samt hur vändningarna ska göras (när man byter ben) så tycker man inte att det är så lätt längre...
Målet är att kunna göra det på en pilatesboll, men sist jag testade var jag för svag och fick ont i svanken.
Nu har jag kört övningen några extra veckor och nästa gång ska jag testa den på pilatesbollen igen! :)
Hoppas på revansh!

Efter varje styrkepass har jag ett par specifika stretchövningar som jag ska göra.
Jag behöver bli mycket rörligare i ryggen, baksida lår (egentligen bara höger baksida) hehe...
och så ska jag få tillbaks flexibiliteten i min högra fotled som jag stukade för några månader sen. Det är den värsta stretchen för det gör ONT att stretcha upp fotleden!
Men oj vilken skillnad det har blivit sen jag började stretcha den ordentligt - snart är den lika flexibel som vänsterfoten!! :)
No pain no gain, eller hur var det nu? ..stackars fotleden..

Thursday, July 19, 2012

Äntligen klättring!! :)

Idag kunde jag äntligen klättra igen! =D

Det var ett tag sen jag skrev nåt här och det är för att jag inte har vetat vad jag ska skriva..

Förra helgen följde jag med Hung och Isabelle för att åka cableboard vid Arlanda. 
Det var jättekul, men jag insåg inte riktigt mina begränsningar utan testade att hoppa och fick två dåliga landningar som satte sig på nacke och skuldror. =(
Här är vi påväg att köra (man ser ett blått hinder/kick mitt på, det var den som var dum mot mig! :))
Jag mådde jättedåligt när jag kom hem på kvällen och dagen efter vaknade jag med nackspärr deluxe! :S
Det kändes som att jag hade flera tennisbollar instoppade under huden från nacken ner under skuldran.. härligt! 
Så istället för att påbörja min nya träningsperiod som Carlos skickat blev det vila. 

Jag bestämde mig för att vila tills det var helt borta och jag inte hade några känningar kvar, det jag har kunnat göra utan problem är att jogga.. skönt o kunna göra NÅT iaf! =)
Igår kändes det så bra så jag skulle kunnat klättra, men eftersom jag inte ville att det skulle svälla upp på en gång tog jag en vilodag till och idag blev dagen D! 
Jag värmde upp riktigt ordentligt både på golv och med hjälp av truebluen och jag blev riktigt paff när jag började bouldra. Jag kände ingenting! 
Kollade vad som stod på schemats första dag och bestämde mig för att testa köra det. 
Jag tyckte inte att jag kände nån större skillnad i formen, däremot vågade jag inte gå på till max eftersom jag hela tiden trodde att det skulle börja göra ont.. :p
När jag hade 1 problem kvar började jag känna mig lite trött i skuldran, jag velade under min vila mellan att fortsätta eller sluta, för en gångs skull valde jag det "vuxna" alternativet och slutade! =)
Nu sitter jag här hemma och känningarna har försvunnit, förhoppningsvis håller det sig borta bara jag känner efter så det inte blir överansträngt när jag klättrar (vilket är mycket lättare sagt än gjort)!

Imorn är vi ett stort gäng som ska in till stan o bowla! Det ska bli jättekul, men jobbigt eftersom jag kommer vara tvungen och bowla med "fel" hand.. haha, jaja, man kan ju inte vinna jämnt ;)

Friday, July 6, 2012

Grönan!

Idag har vart en riktigt trevlig dag! =)

Började med att hjälpa mr & mrs Boss ledklättra. Mrs Boss var lite osäker och ganska rädd. Vi ordnade på en gång till osäkerheterna och lyckades även få in lite mental träning. 
Efter det kom Sara och vi jobbade ihop tills pappa kom och hämtade mig. (Sara är grym och det är så sjukt skönt att få jobba med henne!) =D
Pappa och jag åkte till Bauhaus och köpte lite målarfärg, sen plockade vi upp Eric och Malou för att åka till Gröna Lund! 


Massa färger till flera rum o prylar. Men blev bara en liten burk till smått o gott idag :)
Idag var det dags för familjen Eblers årliga 5-kamp! =D
Vi blev hela 9 st (jag kom själv så buhu på mig som spräckte våran fina parsamling) =P
Pappa m Tim, Fredde m Sara, Emilie m Daniel och Eric m Malou var på plats. 

Det var jättebra Grönan väder! Varmt men ingen gassade sol. :)
Vi åt en god buffé och bestämde 5-kamperna - här hade jag lyx eftersom jag inte behövde kompromissa med nån för att välja en gren! *woho*
Det blev Woody, Can Alley, Urkorkat, Kentucky Derby och Skjutbanan!
Bästa syster och bror!
Jag var sååå nära på att vinna

Fokuserade
Det här ser svårt ut.. :)
Tufft motstånd var det iår och jag tappade min halva placering på första platsen till pappa som fick behålla den för sig själv iår! =) Eric kom 2a och Fredde 3a, jag lyckades hamna på 6e plats! :P

Har gått runt med en ordentlig träningsvärk hela dan efter passet på STAC igår, ska bli kul att köra första riktiga passet imorn och spännande att se hur gott jag mår på söndag!
Jag tog en klassisk egobild när jag var på STAC igår och hade sett min mage också :)
Det börjar hända saker som syns utåt också och det är ju alltid roligt! haha

Har blivit bjuden till Göteborg nästa helg för att träffa Carlos också och det vore riktigt kul att kunna åka ner och hälsa på! :)
Jag håller tummarna för att det ska funka!

Ego bild :p
Jag har haft en jätterolig dag och det har varit kul att få umgås med familjen!!

Samlat gäng! :)
Nu är jag jättetrött och ska bli skönt att sova ut och ladda för imorgon :)

Wednesday, July 4, 2012

STAC och flygrädsla!


Igår var första gången jag åkte natttåg! :)
Jag hade förväntat mig hård säng, mycket ljud, skakningar och svårt att sova.
Liggvagn
Men jag tyckte det kändes som att vaggas till sömns :) kunde ha haft en bättre kudde, och det kunde vart mindre kvavt, men jag kan absolut tänka mig åka natttåg igen! :)
Jag blev väckt 30 min innan mitt stopp och var jättepigg! Synd att den piggheten inte höll i sig längre än tills jag satte mig och väntade på nästa tåg. :P

Väl framme hade jag 2 timmar att fördriva tiden på så jag satte mig i solen och åt min frukost!
Kl 10.00 började vi passet på STAC. Joakim hade en bild framför sig om hur mycket jag borde utvecklats. Redan när vi började fick jag höra att min hållning hade ändrats - jag har tydligen börjat få en svank. :P

Vi testade vigheten och min vänstra sida har verkligen skjutit iväg!! Från att vara under normal standard till att komma över målet! :D
Höger sida däremot.. Ja, den hade blivit bättre men inte tillräckligt bra! På vissa vigheten i benet kunde det vara 15 cm skillnad från vänstra, det är jättestor skillnad! Hem och stretcha högersidan helt enkelt!
Vi började även gå igenom de ny övningarna han tyckte jag borde avancera till och utgick alltid ifrån dit jag hade kommit. Det är tunga pass som kommer på schemat med mer vikter och explosivotet! En positiv del är att jag "bara" behöver göra varje pass (det är två st) en gång i veckan. Alltså min 2 träningsdagar till skillnad från tidigare 5. Däremot är det bra om jag kan köra 4 pass varannan vecka vilket jag mer än gärna gör! De här passen är riktigt utmanande och roliga!
Nytt schema på gång! =)
Jag överraskade både mig själv och Joakim på flera övningar, bl.a. Utfallsstegen som jag var riktigt dålig på sist och inte alla kunde ta mycket vikter i! Jag ska upp till 50kg, nu klarar jag 35-40kg!! Jag som bara kört med 16 som Max hittills. :)
Även bålen hade blivit riktigt stark och skuldrorna(fast bara om magen är vänd neråt).
Det finns fortfarande jättejättemycket kvar att rätta till och stärka men oj vilken skillnad det var från mitt första besök på STAC!
Nu ska jag maila dom igen med info om allt jag gör och se till att hamna i elitfonden. Dom vill ha med mig där så jag ska bara visa framfötterna nu!
Nästa gång dom presenterar nya elitfondare är runt september :D

Jättelitet plan!! 
För att komma hem till Stockholm igen hade jag bokat flyg, billigare och mycket snabbare än tåg.
Nackdelen är väl att jag är flygrädd!! =/ Det känns mycket bättre nu än för något år sen, men när jag kom ut på flygplatsen och såg ett propellerplan ville jag vända och springa till tågstationen! :P
Fast det kan man ju inte göra... och så vill jag ju bli av med min dumma rädsla så det var bara att hoppa in i planet och slå sig ner. 40 minuter senare landade vi på Bromma flygplats och jag var så sjukt glad!! :D

Åkte hem, lämnade väskan, cyklade till K2 och klättrade lite, cyklade hem och följde med Eric och Malou till Ikea, nu ska det fixas hemma! =)

Tuesday, July 3, 2012

Mat mat mat

Jag har sedan gymnasiet haft problem med min mage, det känns helt sjukt att säga det men det är i mer än 7 år!
Problemen har kommit till och från under perioder och ibland har det varit riktigt illa! En gång blev jag till och med inlagd på sjukhus över natten för att jag inte kunde stå upp - de släppte hem mig dagen efter trots att jag fortfarande hade ont för att de inte kunde hitta något problem. Det var för 7 år sen.
Jag har vart hos flera läkare och inte en enda gång har jag kommit därifrån med en diagnos!
Jag har testat mig för laktosintollerans och flera andra allgerier men ingenting har visat något.
Däremot började jag för lite mer än 5 år sen testa att undvika laktos, och det hjälpte väldigt mycket!
Utan att testresultaten visade att jag var laktosintolerant har jag själv valt att undvika laktos eftersom min kropp uppenbarligen inte alltid är okej med det.
Trots det har jag fortfarande haft problem med magen och senaste halvåret har nog vart värst hittills.
Jag har i stort sett konstant haft en svällande mage och varje gång jag ätit har det följts av smärta och ibland illamående.

Det har varit jättejobbigt men jag vande mig och jag tror inte det har märkts hur mycket problem jag har haft med det här!
Som följd till magproblemen har jag blivit hängig, trött, inte kunnat återhämta mig ordentligt, för att inte nämna smärtorna jag har haft osv.

För ungefär två månader sedan började jag fundera mer på det här och jag vet inte varför jag inte tänkt på gluten tidigare - eller läkarna.
Jag hade utan att tänka på det ätit mycket mindre bröd och pasta under en vecka och när jag började med det igen märkte jag att magproblemen kom tillbaka.
På en gång satte jag mig och läste igenom allt jag kunde hitta om glutenintollerans och vad det är som gäller om man ska undvika gluten.
Jag började undvika det och märkte efter bara en vecka otrolig skillnad!

I samma veva hade Anders från repan berättat om Ulf Kilman som jag besökte. Här fick jag bekräftat det jag redan börjat fundera på plus att jag fick mycket mer information med mig.
Jag fick några pulver, tabletter och ett te att ta flera gånger dagligen, efter första dagen fick kroppen en rejäl utrensning (eller om jag hade ätit något dåligt). :)

Nu har jag alltså under ca två månader undvikt gluten till max. Det har hänt att jag inte varit uppmärksam på vad jag ätit och råkat få i mig fel saker, då märker jag av det på en gång!
Tråkigt, men med all stress jag har haft och så dålig som magen har vart kan jag väl förstå den..
För tre veckor sen började jag märka att magen stökade lite igen så jag bestämde mig för att helt och hållet ta bort mjölkprodukter också (och även undvika griskött, men jag kan fortfarande äta det..)! Det hade jag slarvat lite med fram till dess.. =)

När jag först började undvika gluten och mjölk kändes det helt omöjligt!
Jag tänkte nog det dom flesta tänker - det finns inget kvar att äta!!! =(
Allt man är van vid och uppväxt med försvinner!

Men när man börjar titta lite närmre och verkligen måste följa strikt diet märker man att det finns massa annat gott att använda istället - som är mycket nyttigare och bättre för kroppen också!
Vete är ju faktiskt något som är dåligt för magen, man märker det olika mycket, vissa märker det knappt, men de som märker (eller skulle märka det mest om de testade det) är elitidrottare som pressar sina kroppar till max! Många har redan klurat ut det och presterar mycket bättre än innan. Jag hoppas att det är ett plus jag får nu när jag slutat med gluten =P

Med alla vete och soja produkter och allt potatis- och rismjöl har jag inga problem att skippa mjölk- och veteprodukterna! Det har blivit så vanligt med allergiska människor så det finns hur mycket produkter som helst nu. (Det måste vart jobbigt för några år sen när utbudet var betydligt mindre.)
Man kan äta samma saker fast med bättre innehåll än tidigare!
Jag kan fortfarande äta tårta, spagetti, lasagne och pajer! =)

Det är ju svårt att hitta en glutenfri baguette förvisso, men det finns massa annat att välja på istället! =)
Enda gångerna det kan bli lite jobbigt är när man äter ute och försöker hitta maträtter som är utan både mjölk och gluten! Restaurangerna har inte riktigt fattat att man kan vara allergisk mot både och.. =(

Gårdagens mat kändes inte alls gluten- och laktosfri men det var den - jättegott blev det!!



Lasagne med glutenfria lasagneplattor, älgfärs, Oatly's vegetabiliska matgrädde, zucchini, champinjoner, paprika m.m. MUMS! :)

Hallon/Smultronpaj med potatismjöl istället för vete och Oatly's vegetabiliska vaniljsås (havre) - smakar bättre än vanlig vanlijsås! ;)

Det bästa är att jag har massa matlådor nu =)
Ser fram emot lunchen!

Sunday, July 1, 2012

Slut på en hektisk vecka

Nu är jag helt färdig med min lägervecka som har inneburit dubbla arbetsdagar - Skönt!
Veckodagarna har börjat med lägerjobb och lek med barn hela dagarna, sen hem och arbeta framför datorn tills det blivit dags att lägga sig.
Jag orkade knappt göra mina styrkepass, än mindre klätterpassen och joggingen! :/
Det har varit en väldigt stressig vecka men nu hoppas jag det lugnar sig lite. :)
Jag började veckan tappert och följde mina träningsscheman (minus joggingen), men jag insåg i onsdags att jag var alldeles för trött för att orka göra träningen ordentligt. Tråkigt, men det är ingen idé att slita sönder kroppen! Den känslan vill jag inte få tillbaka :)

I lördags vaknade jag kl 9 (längsta sovmorgonen på väldigt länge, skönt att sova ut!) och jag hoppade direkt in i joggingskorna! Jätteskönt att kunna röra på sig och jag kände mig mycket piggare.
Planen för dagen efter det var att åka cableboard (wakeboard efter lina), men en utav de vi skulle åka dit med hade jätteont i magen så det blev inställt! =(
Jag och Hung drog istället in till stan och åt lunch och sen vidare till Cosmonova!
3D skärmen var tyvärr trasig så det blev rymdfilmer istället för Sea Rex
Jag hade inte vart där på fleeera år, tror jag var där i gymnasiet senast, och det var kul att gå runt på utställningarna. Jag lärde mig jättemycket! (eller kanske snarare så att jag grävde fram kunskap som jag en gång haft..) :P


En utav utställningarna på Cosmonova
I slutet av veckan lyckades jag även få en klipptid och det känns så skönt att äntligen ha blivit av med det gamla och slitna! Nu har jag en frisyr igen :D 
Det är inte så jättestor skillnad men det känns som ett helt nytt hår!
Nyklippt :)
Idag kände jag mig pigg och klättring stod på schemat! 
Jag kände mig starkare än jag gjort på länge, däremot kändes det som att jag segnade ihop väldigt snabbt! 
Jag ville inte sluta klättra så bytte ner mig en grad och klättrade de (för mig) nybyggda svarta problemen. Efter ett tag kom alla grabbarna och började kötta där jag satt, klart jag inte kunde låta bli att försöka göra det som dom gjorde! =) 
Och krafterna hade kommit tillbaka, jag testade om tidigare problem och trots att jag kände mig trött klättrade jag bättre än innan! 
Det är en jättehärlig känsla och jag gillar verkligen att jag börjat få mycket bättre kontroll över kroppen! 
För egentligen känner jag mig inte lika stark i fingrarna som jag gjorde i vintras, men oj vad mycket starkare jag är i kroppen! :D
Jag känner mig mer balanserad och gör rörelser som för ett halvår sen var omöjliga relativt lätt! Jag ser fram emot att bli ännu starkare och stabilare i kroppen!
Kul och se vad som händer när fingrarna börjar komma tillbaka också..

Efter klättringen följde jag med Hung, Thang och deras kompisar för middag och tvspel. De lagade lax som blev jättegott och till efterrätt blev det hallon, blåbär och massa jordgubbar! =)
Måste ju bara avsluta med och säga att jag faktiskt lyckades vinna över Thang i ett spel! ;) Jag är riktigt stolt över det - trots att jag inte vet vad/hur jag gjorde! =)
Bröderna Pham lagar middag